Učenci Hildegardy z Bingenu o špalde

Staroveké zrno

,,Špalda je najlepšie zrno. Je mastné, silné a ľahšie sa toleruje ako iné obilniny. Dáva tomu, kto ju konzumuje zdravé telo, ktoré vyrába dobrú krv. Robí dušu človeka šťastnou a plnú radosti. Čokoľvek budete zo špaldy jesť, či už chlieb alebo iné jedlo slané alebo sladké, je to dobré.,,

citát Hildegardy z Bingenu

Všeobecné informácie:

Predchádzajúce výskumy a skúsenosti poskytli veľmi pozitívny náhľad na prastaré zrno špaldy.

Diéta, kde je hlavnou potravinou prastará špalda je vhodná pre mladých aj starších ľudí. Pri mnohých intoleranciách a rôznych chorobách, kde sa pšenica, jačmeň, ovos a raž často krát netolerujú, v týchto prípadoch skúsenosti ukazujú, že špalda je dobre tolerovaná. Táto obilnina má mimoriadne kompatibilnú distribúciu živín. Dalo by sa živiť samotnou špaldou počas niekoľkých mesiacov a nevznikli by žiadne príznaky nedostatku. Zloženie esenciálnych aminokyselín v tomto zrne je vo vyššom zastúpení ako je v pšenici.

Porovnanie obsah aminokyselín v mg na gram (celé zrno):

Pšenica

Špalda

Cystin     

Lysin       

Leucin   

Isoleucin            

Methionim        

Phenylalanin    

Threonin           

Tryptophan        

1,10

2,90

6,00

4,40

2,40

5,00

5,50

1,20

1,35

2,27

9,00

5,60

4,00

7,00

5,60

1,80

Hlavné črty

Pred zhruba sedemnástimi rokmi boli vlastnosti prastarej špaldy už starostlivo skúmané. Je veľmi pravdepodobné, že zatiaľ neexistujú žiadne odlišné odrody. Toto je citát textu z r. 1937 W?rttembersko poľnohospodárskej škole v Ochsenhausene:

,, Špalda je stále robustnejšia ako pšenica, môže myť pestovaná raz za tri roky bez obáv. Pšenica vyžaduje dôkladnejšie obrábanie pôdy, hojnejšie hnojenie, starostlivosť a opateru o úrodu, než vyžaduje špalda. Všeobecne platí, že špalda je veľmi oceňovaná poľnohospodármi. Okrem toho jej úroda je bez buriny a môže sa žať suchá.,,

Tento text nemusí presne platiť až do dnešnej doby, ale sú z neho zrejmé výhody starej špaldy. Napriek týmto zachovaným faktom, bolo potrebné znovuobjavenie prastarej špaldy. Našťastie stále existujú niektorí poľnohospodári, ktorí chcú zachovať originálnosť toho druhu a nebažia po väčších výnosoch a zisku. Takže stará odroda sa môže zachovať a sprístupniť každému, kto ju chce začleniť do svojho života.

Špalda

V roku 1976 kedy náš klub vznikol, pôvodná špalda ešte nebola cudzím slovom. Je to zásluha všetkých priateľov Hildegardy, že toto zdravé zrno našlo takéto rozšírenie. Koniec koncov to bolo úsilie ,, Bund der Freude Hildegards,, ktoré umožnilo pestovanie špaldovej múky v Rakúsku po dlhú dobu.

Špeciálne vlastnosti špaldy

Abatiša sa vo svojich vyhláseniach týkajúcich sa zdravých a menej zdravých potravín líši tým, že popisuje citlivosť príslušných rastlín a zvierat. Podľa toho má každá rastlina a každý organizmus odlišné vlastnosti, ktoré môžu mať pre ľudské zdravie vedľajšie dokonca negatívne účinky. A práve špalda so svojimi pozitívami slúži ako základ pre zdravú výživu podľa Hildegardy z Bingenu. Tieto tvrdenia sa však vzťahujú na pôvodné zrno, nie na zrno krížené so pšenicou. Typické prvotné špaldové odrody sú Oberkulmer Rotkorn, Ebner Rotkorn, Franconie, Swabia a odroda Ostro. U špaldy je dôležitý aj jej trojobal, ktorý chráni zrno pred kyslými dažďami, jemným prachom, spórami húb, inými chorobami a znečistením.

Našťastie všestrannosť špaldy umožňuje ponúknuť mnoho rôznych produktov. Začína pri raňajkách, kde sa používa špalda Habermus. Všetky mleté výrobky sú tiež dôležitou súčasťou stravy s obsahom špaldy. Špaldové zrno má rovnomernejšie rozloženie a vyšší obsah dôležitých živín, než je tomu u pšenice. Rafinované výrobky, ako sú napríklad špaldové cestoviny, majú preto aj vyššiu hladinu minerálov a fytochemikálií. Špalda je teda úplnejšia ako ostatné obilniny a úspešne sa používa aj pri potravinových alergiách a alergii na pšenicu, pretože praktický neexistuje žiadna neznášanlivosť. Preto ľudia s neschopnosťou konzumovať pšenicu môžu úplne zmeniť stravu na starú špaldu. Hoci obilie nie je bezlepkové, jej lepok je lepšie znášaný ako pšeničný.

Pravá špalda

Keď náš čestný predseda Helmut Posch priniesol španielske zrno späť do Rakúska pred viac ako 35 rokmi, snažil sa predstaviť skutočnú špaldu. Existuje len niekoľko odrôd, ktoré možno opísať ako pravá špalda, npr.:

  • Oberkulmer Rotkorn
  • Altgold Rotkorn
  • Neuegg Weisskorn
  • Bauländer Spelz
  • Roter Tiroler
  • Ebners Rotkorn
  • Ostro
  • Frankenkorn
  • Schwabenkorn

Bohužiaľ, špalda ponúkaná v supermarketoch dnes je zvyčajne krížená forma s pšenicou. Práve preto toto zrno už nemá typické vlastnosti ako pôvodná prastará špalda:

  • mrazuvzdornosť
  • odolnosť voči suchu
  • odolnosť voči hubám

Taktiež účinnosť špaldy v krížených formách, opísanej Hildegardou je viac než otázna. Kríženie mení genetickú štruktúru zrna, čím mu dáva iné vlastnosti, ako mala predtým. Vo väčšine prípadov je príčinou kríženia väčšia výnosnosť.

 

Hildegarda z Bingenu o špalde píše:

,, Špalda je najlepšie zrno, je mastná a zahrieva telo, má vyššiu kvalitu a je jemnejšia ako všetky ostatné zrná. Kto je špaldu, tvorí dobrú hmotu. Špalda vedie k tvorbe správnej krvi, poskytuje uvoľnenú myseľ a dar veselosti. Čokoľvek z nej pripravíte, varené, chlieb alebo akékoľvek iné jedlo, je ľahko stráviteľná.,,

V praxi bolo preukázané, že konzumácia špaldy ako základná výživa je schopná kompenzovať zdravotné problémy súvisiace z výživou. Špaldové zrno obsahuje nielen všetky potrebné základne látky pre zdravý organizmus, ako sú bielkoviny, tuky, uhľohydráty, vitamíny, stopové prvky a minerály, ale aj dôležité stavebné látky pre rast a výživu buniek.

Špaldová diéta ovplyvňuje celý organizmus a podporuje dobré trávenie. Jej hodnotná výživa zabezpečuje telu všeobecnú pohodu, výkonnosť a koncentráciu.

Cenné zložky

Obsah bielkovín 13,1 % v špaldovej múke je pomerne vysoký v porovnaní s inými potravinami. Základnými prvkami proteínu sú aminokyseliny. Existuje 20 aminokyselín, z ktorých 8 sú nevyhnutné, t.j. telo si ich nedokáže produkovať samo, ale musia sa absorbovať prostredníctvom stravy. Špalda má výrazne vyšší obsah dvoch esenciálnych aminokyselín fenullaninu a tryptofanu v porovnaní s pšenicou.

Z fenylalaninu vzniká v tele dopamín a dva adrenálne hormóny adrenalín a norepinefrin. Nedostatkom dopamínu môže napríklad viesť k obávanej Parkinsonovej chorobe. Norepinefrín a adrenalín sú zodpovedné za dobrú náladu. Príznakom nedostatku týchto látok môže byť depresia. Navyše, dva regulátory krvného tlaku sú zodpovedné za oba adrenálne medulárne hormóny.

Tryptofán stimuluje tvorbu náladového hormónu serotonínu, ktorý má vyrovnávací účinok na náladu. Účinok, ktorý opísala ,,Hildegarda pre uvoľnenú myseľ,, pravdepodobne vznikol na základe toho. Fenylalanín a tryptofán sú tiež dôležitými východiskovými látkami pre takzvané neurotransmitery, ktoré sú poslami zodpovednými za prenos nervových impulzov v organizme.

Špalda sa tiež radí v potravinovej škále na prvé miesto v zvyšovaní prirodzenej obranyschopnosti. Princíp obranyschopnosti špaldy bol definovaný tým, že sa viazané cukry kyanidu a Tiokyanatanu, nazývané aj kyanogenne glykozidy alebo nitrilosidy, ktoré sú už fermentované pri jedle rozkladaním slinami, uvoľňujú sa v ústach, a tým vyvolavajú antimikrobiálno- imunitnú stimalačnú aktivitu v tele. Vzhľadom na ich životne dôležitý význam boli tiež označované ako ,,antineoplastický vitamín B17,,

Špaldová diéta je základom liečby všetkých žalúdočných a črevných ochorení, obličkových a všetkých ostatných metabolických porúch. Každodenné slané špaldové jedlo slúži ako diéta. Špalda je zdravá na všetky spôsoby a pre všetky vekové kategórie. Deti, ktoré prostredníctvom nej dostávajú dôležitý stavebný materiál pre zdravý vývoj, športovcom prospieva svojím vyváženým zložením a staršie osoby si jej konzumáciou zabezpečia všetky dôležité živiny pre aktívny imunitný systém. Okrem toho bolo preukázané, že diabetici sa z ňou lepšie vyrovnajú, pretože na rozdiel od pšenice obsahuje špalda pomalé cukry, ktoré sa rovnomernejšie trávia.

Podľa princípu abatiše Hildegrady, to nie sú iba jednotlivé vitamíny, minerály a ďalšie zložky, ktoré definujú špaldu ako zdravé jedlo. Hildegarda opisuje celkový spôsob pôsobenia rastliny a jeho vplyv na ľudský organizmus.

zdroj: hildegardvonbingen.info

Staroveké zrno

,,Špalda je najlepšie zrno. Je mastné, silné a ľahšie sa toleruje ako iné obilniny. Dáva tomu, kto ju konzumuje zdravé telo, ktoré vyrába dobrú krv. Robí dušu človeka šťastnou a plnú radosti. Čokoľvek budete zo špaldy jesť, či už chlieb alebo iné jedlo slané alebo sladké, je to dobré.,,

citát Hildegardy z Bingenu

Všeobecné informácie:

Predchádzajúce výskumy a skúsenosti poskytli veľmi pozitívny náhľad na prastaré zrno špaldy.

Diéta, kde je hlavnou potravinou prastará špalda je vhodná pre mladých aj starších ľudí. Pri mnohých intoleranciách a rôznych chorobách, kde sa pšenica, jačmeň, ovos a raž často krát netolerujú, v týchto prípadoch skúsenosti ukazujú, že špalda je dobre tolerovaná. Táto obilnina má mimoriadne kompatibilnú distribúciu živín. Dalo by sa živiť samotnou špaldou počas niekoľkých mesiacov a nevznikli by žiadne príznaky nedostatku. Zloženie esenciálnych aminokyselín v tomto zrne je vo vyššom zastúpení ako je v pšenici.

Porovnanie obsah aminokyselín v mg na gram (celé zrno):

Pšenica

Špalda

Cystin     

Lysin       

Leucin   

Isoleucin            

Methionim        

Phenylalanin    

Threonin           

Tryptophan        

1,10

2,90

6,00

4,40

2,40

5,00

5,50

1,20

1,35

2,27

9,00

5,60

4,00

7,00

5,60

1,80

Hlavné črty

Pred zhruba sedemnástimi rokmi boli vlastnosti prastarej špaldy už starostlivo skúmané. Je veľmi pravdepodobné, že zatiaľ neexistujú žiadne odlišné odrody. Toto je citát textu z r. 1937 W?rttembersko poľnohospodárskej škole v Ochsenhausene:

,, Špalda je stále robustnejšia ako pšenica, môže myť pestovaná raz za tri roky bez obáv. Pšenica vyžaduje dôkladnejšie obrábanie pôdy, hojnejšie hnojenie, starostlivosť a opateru o úrodu, než vyžaduje špalda. Všeobecne platí, že špalda je veľmi oceňovaná poľnohospodármi. Okrem toho jej úroda je bez buriny a môže sa žať suchá.,,

Tento text nemusí presne platiť až do dnešnej doby, ale sú z neho zrejmé výhody starej špaldy. Napriek týmto zachovaným faktom, bolo potrebné znovuobjavenie prastarej špaldy. Našťastie stále existujú niektorí poľnohospodári, ktorí chcú zachovať originálnosť toho druhu a nebažia po väčších výnosoch a zisku. Takže stará odroda sa môže zachovať a sprístupniť každému, kto ju chce začleniť do svojho života.

Špalda

V roku 1976 kedy náš klub vznikol, pôvodná špalda ešte nebola cudzím slovom. Je to zásluha všetkých priateľov Hildegardy, že toto zdravé zrno našlo takéto rozšírenie. Koniec koncov to bolo úsilie ,, Bund der Freude Hildegards,, ktoré umožnilo pestovanie špaldovej múky v Rakúsku po dlhú dobu.

Špeciálne vlastnosti špaldy

Abatiša sa vo svojich vyhláseniach týkajúcich sa zdravých a menej zdravých potravín líši tým, že popisuje citlivosť príslušných rastlín a zvierat. Podľa toho má každá rastlina a každý organizmus odlišné vlastnosti, ktoré môžu mať pre ľudské zdravie vedľajšie dokonca negatívne účinky. A práve špalda so svojimi pozitívami slúži ako základ pre zdravú výživu podľa Hildegardy z Bingenu. Tieto tvrdenia sa však vzťahujú na pôvodné zrno, nie na zrno krížené so pšenicou. Typické prvotné špaldové odrody sú Oberkulmer Rotkorn, Ebner Rotkorn, Franconie, Swabia a odroda Ostro. U špaldy je dôležitý aj jej trojobal, ktorý chráni zrno pred kyslými dažďami, jemným prachom, spórami húb, inými chorobami a znečistením.

Našťastie všestrannosť špaldy umožňuje ponúknuť mnoho rôznych produktov. Začína pri raňajkách, kde sa používa špalda Habermus. Všetky mleté výrobky sú tiež dôležitou súčasťou stravy s obsahom špaldy. Špaldové zrno má rovnomernejšie rozloženie a vyšší obsah dôležitých živín, než je tomu u pšenice. Rafinované výrobky, ako sú napríklad špaldové cestoviny, majú preto aj vyššiu hladinu minerálov a fytochemikálií. Špalda je teda úplnejšia ako ostatné obilniny a úspešne sa používa aj pri potravinových alergiách a alergii na pšenicu, pretože praktický neexistuje žiadna neznášanlivosť. Preto ľudia s neschopnosťou konzumovať pšenicu môžu úplne zmeniť stravu na starú špaldu. Hoci obilie nie je bezlepkové, jej lepok je lepšie znášaný ako pšeničný.

Pravá špalda

Keď náš čestný predseda Helmut Posch priniesol španielske zrno späť do Rakúska pred viac ako 35 rokmi, snažil sa predstaviť skutočnú špaldu. Existuje len niekoľko odrôd, ktoré možno opísať ako pravá špalda, npr.:

  • Oberkulmer Rotkorn
  • Altgold Rotkorn
  • Neuegg Weisskorn
  • Bauländer Spelz
  • Roter Tiroler
  • Ebners Rotkorn
  • Ostro
  • Frankenkorn
  • Schwabenkorn

Bohužiaľ, špalda ponúkaná v supermarketoch dnes je zvyčajne krížená forma s pšenicou. Práve preto toto zrno už nemá typické vlastnosti ako pôvodná prastará špalda:

  • mrazuvzdornosť
  • odolnosť voči suchu
  • odolnosť voči hubám

Taktiež účinnosť špaldy v krížených formách, opísanej Hildegardou je viac než otázna. Kríženie mení genetickú štruktúru zrna, čím mu dáva iné vlastnosti, ako mala predtým. Vo väčšine prípadov je príčinou kríženia väčšia výnosnosť.

 

Hildegarda z Bingenu o špalde píše:

,, Špalda je najlepšie zrno, je mastná a zahrieva telo, má vyššiu kvalitu a je jemnejšia ako všetky ostatné zrná. Kto je špaldu, tvorí dobrú hmotu. Špalda vedie k tvorbe správnej krvi, poskytuje uvoľnenú myseľ a dar veselosti. Čokoľvek z nej pripravíte, varené, chlieb alebo akékoľvek iné jedlo, je ľahko stráviteľná.,,

V praxi bolo preukázané, že konzumácia špaldy ako základná výživa je schopná kompenzovať zdravotné problémy súvisiace z výživou. Špaldové zrno obsahuje nielen všetky potrebné základne látky pre zdravý organizmus, ako sú bielkoviny, tuky, uhľohydráty, vitamíny, stopové prvky a minerály, ale aj dôležité stavebné látky pre rast a výživu buniek.

Špaldová diéta ovplyvňuje celý organizmus a podporuje dobré trávenie. Jej hodnotná výživa zabezpečuje telu všeobecnú pohodu, výkonnosť a koncentráciu.

Cenné zložky

Obsah bielkovín 13,1 % v špaldovej múke je pomerne vysoký v porovnaní s inými potravinami. Základnými prvkami proteínu sú aminokyseliny. Existuje 20 aminokyselín, z ktorých 8 sú nevyhnutné, t.j. telo si ich nedokáže produkovať samo, ale musia sa absorbovať prostredníctvom stravy. Špalda má výrazne vyšší obsah dvoch esenciálnych aminokyselín fenullaninu a tryptofanu v porovnaní s pšenicou.

Z fenylalaninu vzniká v tele dopamín a dva adrenálne hormóny adrenalín a norepinefrin. Nedostatkom dopamínu môže napríklad viesť k obávanej Parkinsonovej chorobe. Norepinefrín a adrenalín sú zodpovedné za dobrú náladu. Príznakom nedostatku týchto látok môže byť depresia. Navyše, dva regulátory krvného tlaku sú zodpovedné za oba adrenálne medulárne hormóny.

Tryptofán stimuluje tvorbu náladového hormónu serotonínu, ktorý má vyrovnávací účinok na náladu. Účinok, ktorý opísala ,,Hildegarda pre uvoľnenú myseľ,, pravdepodobne vznikol na základe toho. Fenylalanín a tryptofán sú tiež dôležitými východiskovými látkami pre takzvané neurotransmitery, ktoré sú poslami zodpovednými za prenos nervových impulzov v organizme.

Špalda sa tiež radí v potravinovej škále na prvé miesto v zvyšovaní prirodzenej obranyschopnosti. Princíp obranyschopnosti špaldy bol definovaný tým, že sa viazané cukry kyanidu a Tiokyanatanu, nazývané aj kyanogenne glykozidy alebo nitrilosidy, ktoré sú už fermentované pri jedle rozkladaním slinami, uvoľňujú sa v ústach, a tým vyvolavajú antimikrobiálno- imunitnú stimalačnú aktivitu v tele. Vzhľadom na ich životne dôležitý význam boli tiež označované ako ,,antineoplastický vitamín B17,,

Špaldová diéta je základom liečby všetkých žalúdočných a črevných ochorení, obličkových a všetkých ostatných metabolických porúch. Každodenné slané špaldové jedlo slúži ako diéta. Špalda je zdravá na všetky spôsoby a pre všetky vekové kategórie. Deti, ktoré prostredníctvom nej dostávajú dôležitý stavebný materiál pre zdravý vývoj, športovcom prospieva svojím vyváženým zložením a staršie osoby si jej konzumáciou zabezpečia všetky dôležité živiny pre aktívny imunitný systém. Okrem toho bolo preukázané, že diabetici sa z ňou lepšie vyrovnajú, pretože na rozdiel od pšenice obsahuje špalda pomalé cukry, ktoré sa rovnomernejšie trávia.

Podľa princípu abatiše Hildegrady, to nie sú iba jednotlivé vitamíny, minerály a ďalšie zložky, ktoré definujú špaldu ako zdravé jedlo. Hildegarda opisuje celkový spôsob pôsobenia rastliny a jeho vplyv na ľudský organizmus.

zdroj: hildegardvonbingen.info