O pečive

Novodobá ľudská spoločnosť priniesla vymoženosti, o ktorých sa naším predkom ani nesnívalo. Sú však oblasti, v ktorých začína ,,pán tvorstva“ ťahať za kratší koniec. Otrávili sme prírodu a ona teraz trávi nás. Geneticky modifikované základné potraviny, chemická podpora v potravinárstve a živočíšnej výrobe, sú len prvé čriepky z veľkej misy, ktorá sa rozbíja. Pretechnizovaná a prechemizovaná spoločnosť prináša svoje obete vo forme rôznych, poväčšine potravinových alergií a intolerancií.

20% populácie zdravotne nezvláda zmenené podmienky tejto doby. Spomínané percento naďalej alarmujúco narastá. Histamínová intolerancia (HIT), celiakia, alergia na laktózu, kazeín a mnoho ďalších, komplikujú životy stále väčšiemu počtu populácie. Život s týmto hendikepom nie je jednoduchý. Je potrebné siahnuť po vhodnom výrobku, prácne a mnohokrát zdĺhavo čítať jeho zloženie, orientovať sa v skratkách a číselných označeniach, poznať E-čká. Variabilita dostupnosti potravín je v tomto prípade dvojsečnou zbraňou.
 

Naše pečivo je náhradou, ktorú zachovala samotná príroda.

Neupravené zrno starej odrody špaldy, z ktorého sú všetky naše produkty vyrobené, prináša telu nespochybniteľné benefity. Je ľahko stráviteľné, po konzumácii neunavuje, nenadúva, má jemne orieškovú chuť, ktorá uspokojí aj gurmána. Konzumáciou jeho rôznych foriem, od pekárenských výrobkov počnúc, cez rôzne vločky, kaše, sucháre, strúhanku aj cestoviny a cukrárenskými výrobkami končiac, dostane Vaše telo potrebnú dennú dávku bielkovín, vitamínov a minerálov. Spektrum, ktoré ponúkame uspokojí chuťovo a nutrične aj vegetariána. Jeho dlhodobou konzumáciou sa telo dokáže zbaviť rôznych ďalších neduhov, ktoré ho trápili, z dôvodu nesprávneho výberu základných potravín.
 

Jeho jedinou nevýhodou je, ani nie 50% výnosnosť na hektár, oproti šľachteným druhom obilnín, z ktorých sa vyrába väčšina pekárenských výrobkov. My však zamieňame túto nevýhodu za nevyhnutnosť. Pretože práve ona zabezpečuje obrovské výhody pre zdravie konzumentov.

Tak, ako to je vo všetkom, ani toto však nie je gombičkom, ktorého zatlačením sa stratia všetky choroby. Je to však základná superpotravina, od ktorej môžete naštartovať ozdravný proces Vašej jedinečnej telesnej aj duševnej stránky.

Jeho chuťová výnimočnosť však osloví aj zdravých spotrebiteľov, ktorí ocenia zmenu chuti, oproti bežne dostupným pekárenským výrobkom a jeho konzumáciou si zdravie aj naďalej zachovajú.

 

Poďme si bližšie vysvetliť, v čom spočíva ten zázrak

V krátkosti uvedieme všeobecné informácie o špalde. Obilnina (Triticum spektra) patrí do čeľade lipnicovitých. Je to ozimina, ktorá dosahuje výšku 0,5 až 1,5 m. Rastlina má červenú farbu. Zrná sú zelenej farby s jemnou štruktúrou a dužinatým obsahom. Vzhľadom k tomu, že špalda je považovaná za mimoriadne trvácnu potravinu, sa v minulosti využívala pri dlhých cestách nie len na mori. Tým sa dokázala v priebehu pár storočí rozšíriť do celého sveta. V 20. storočí ju vytlačila jej nástupkyňa – pšenica, ktorá má niekoľkonásobnú výnosnosť.

Naša produkcia tohto vzácneho druhu sa vykonáva výhradne bez použitia hnojív a pesticídov. Zrno je veľmi dobre uzatvorené v trojitej šupke. To zabezpečuje jeho dokonalú ochranu proti znečisteniu prípadnými chemikáliami z ovzdušia, kyslými dažďami, hubovitými chorobami a tiež proti mechanickému poškodeniu.

Špalda je označovaná aj ako potravina šťastia. Veľké množstvo tryptofanu, ktoré stimuluje produkciu náladového hormónu – sérotonínu.  Okrem toho podporuje myslenie, koncentráciu a je ľahko stráviteľná. V porovnaní so všetkými ostatnými potravinami spôsobuje menej alergických reakcií.
 

Naše výrobky sú jemne orieškovej chuti, bez kvasníc, kvásku, bez mlieka, v obmenách sú vhodné pre mnohé potravinové alergie a intoleriancie.

 

Nutričné aspekty

Špalda má obzvlášť vysokú nutričnú hodnotu, s vysokým obsahom vlákniny. S ohľadom na obsah esenciálnych aminokyselín, prekonáva väčšinu odrôd pšenice. Ďalej špalda obsahuje vitamíny B1 a B2, draslík, vápnik, horčík a stopové prvky: zinok, železo a meď.

Vysoký obsah oxidu kremičitého má pozitívny vplyv na myslenie, ako aj na zdravie pokožky, vlasov a nechtov. Keďže zdravie a prirodzená krása idú ruka v ruke, konzumáciou našej špaldy sa priblížite obom. Je základom pre liečbu všetkých ochorení zažívacieho ústrojenstva, obličiek a všetkých metabolických porúch. Okrem toho sa ukázala, ako veľmi vhodná potravina pre ľudí trpiacimi rôznymi kožnými defektami (ekzém, akné, lupienka...)

Faktom je, že telo k svojej rovnováhe potrebuje 20 aminokyselín, z ktorých 8 si nevieme produkovať sami. Musí ich absorbovať z potravín. Špalda má vysoký obsah dvoch esenciálnych aminokyselín: fenylalanínu a tryptofánu. Fenylalanín je spolutvorcom dopamínu v tele a jeho nedostatok vedie k obávanej Parkinsonovej chorobe. Obe spomenuté aminokyseliny sú tiež dôležité pre tzv. neurotransmitery. Tie sú zodpovedné za vedenie nervových impulzov v tele.

 
Obsah aminokyselín v mg na gram (celozrnné)
Cystín 1,35 1,10 Methionín 4,00 až 2,40
Lyzín 2,75 2,90 Fenylalanín 7,00 5,00
Leucín 9,00 6,00 Treonín 5,60 5,50
Izoleucín 5,60 4,40 Tryptofan 1,80 1,20
 
 

Ďalšie pozitíva: